Нетипично меню в ресторантите в Банско
Храната като приключение

Храната в туризма не е просто изхранване или само индустрия. Тя е изкуство и атракция, и е сред най-важните удобства и развлечения. Некачествената или безвкусна храна би била провал за всеки курорт, независимо от климата, природата и предлаганите занимания и забавления.
На туристите трябва да бъде осигурен избор между храна, на която са свикнали /или поне общоприети ястия/, и нетрадиционни за тях блюда, които да опитат. Това включва не само произхода на ястията - например по автентични рецепти от местната кухня, които другаде не могат да се намерят с истинските им вкусове и аромати.
Включват се и атрактивни начини на приготвяне, които туристите могат да наблюдават и дори да участват в някаква степен; атрактивен вид, начини на поднасяне и др.
Това важи с пълна сила за Банско. Курортът работи през всички сезони и годишно посреща около 500 000 туристи от Европа, Азия, Австралия, Северна Америка, които са от различни култури, религии, кулинарни традиции и вкусове.
Голяма част от тях идват организирано от водещите международни туроператори като например ТУИ, която е най-мощната в Европа и има пътнически самолети, туристически кораби, хотели, ресторанти, магазини и т.н. Взискателността на тези туристи, които познават различни дестинации по континентите, е естествена и с нея компромиси не могат да се правят.
В този смисъл изобщо не трябва да е изненадващо, че в планинския български курорт Банско гостите могат нетрадиционно да се насладят на напълно автентична италианска кухня, която е сред най-популярните в света, както и Средиземноморска.
Предлаганото меню в ресторант Leonardo Bansko е разнообразно, като тук дори продуктите са оригинално италиански. Многобройни клиенти привлича и уникалното за Банско меню в ресторант Fondue Банско по оригинални рецепти от алпийските райони на Швейцария и Франция, като консумацията е нетрадиционна, доста атрактивна. Разбира се, в курорта се предлага и интернационална кухня, има и специализирани по националности, което предлага интересни кулинарни приключения.
Тематичните кулинарни седмици - за всеки по нещо
Кухнята в Банско включва и нетрадиционна кулинария по време на многобройните международни фестивали в курорта, които се превръщат и в седмични кулинарни представяния.
Те привличат публика от цял свят и храната трябва да отговаря на различните вкусове, и да е атрактивна. Затова се грижат заведенията партньори на форумите - в курорта има 320 места за настаняване - хотели с различни категории и къщи за гости, с многобройни ресторанти и механи.
Заедно с предлаганите тук местни, италиански, швейцарски, френски, и други национални специалитети, по време на празници тук има и тематични кулинарни дни.
Фестивалите, конкурсите, тематичните вечери и седмици в Банско започват още на 1 януари с Кукерския празник и през годината включват етномузика, джаз, опера, балет, популярна музика и много други.
Особено мащабен е Джаз фестивалът през август, който през лятото е най-големият в България музикален форум. През 2017-а той навърши 20 години, през които на сцената му са излизали много от световните имена в джаза и всички известни български изпълнители, а привлечените зрители са стотици хиляди, специално дошли от различни краища не света.
Популярен е и фестивалът на Балканската музика и традиции през септември, който привлича над 10 000 души. Тогава наред с разнообразната музика, на зрителите се предлагат и вкусни готварски специалитети от Балканския полуостров.
Празниците на Банската традиция пък включват специални кулинарни изложби и дегустации на местни храни, и напитки. Обикновено те са през втората половина на месец май за старта на летния сезон.
Представят оригинални местни ястия по старинни рецепти: Банска капама, Чомлек, Катино мезе, Бански шиш, Комбари с кажел, Шупла, Агнешка плешка, приготвена по хайдушки и др. Кулинарните изложби са заедно с експозиции на народни занаяти, съвременно изобразително и приложно изкуство, показване на носии и обичаи.