Малка мина в Лесото изкопа 442-каратов диамант

По първоначални оценки огромният камък струва поне 18 млн. долара

Малка мина в Лесото изкопа 442-каратов диамант

Снимка: Gem Diamonds Ltd.

9762 ~ 1 мин. четене

Малка компания за добив на диаманти е изкопала огромен камък от рудника си Letseng в Лесото. Въпреки че е трудно да се определи лесно цената на 442-каратовия диамант, преди „резачите“ да го оценят официално, той може да бъде оценен на 18 млн. долара, пише Bloomberg.

Gem Diamonds Ltd. обяви поредната си находка в петък, като досега компанията е имала няколко значителни открития, в рамките на дейността си в малкото планинско африканско кралство.

Като се има предвид рядкостта на толкова големи камъни, търсенето на големи диаманти традиционно е устойчиво, дори в моменти, когато като цяло индустрията е в труден период.

Мината Letseng е известна с размера и качеството на диамантите, които произвежда, и има най-високата средна продажна цена в света. Преди две години Gem Diamonds намери 910-каратов камък (колкото две топки за голф), който се продава за 40 млн. долара.

Находката идва, когато световната диамантена индустрия е поставена на колене заради коронакризата. Магазините за бижута затвориха, а индустрията за шлифоване в Индия, която обработва почти всички камъни в света, спря. Миньорите, които доминират в индустрията - De Beers и руският конкурент Prons Alrosa, отчетоха срив на продажбите.

„Откриването на този забележителен 442-каратов диамант, един от най-големите и качествени диаманти в света, който ще бъде открит през тази година, е допълнително потвърждение за „калибъра“ на мина Letseng и способността му последователно да произвежда големи, висококачествени диаманти“, коментира Клифорд Елфик, главен изпълнителен директор Gem Diamonds.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини