Гърция отчита 83% срив на приходите от туризъм

Заради втората вълна на коронавирусната пандемия страната се прощава с надеждата за „дълъг летен сезон“

Гърция отчита 83% срив на приходите от туризъм

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Втората вълна на пандемията от коронавирус, която вероятно все още не е достигнала своя пик, както и ограниченията за пътуване, наложени от някои страни, като Финландия и Съединените щати, унищожават надеждите на гръцкия бизнес за силен сезон през септември и октомври. Гръцките специалисти по туризъм се надяваха именно през тези два есенни месеца да възстановят част от доходите, които са загубили през юни и юли, но изглежда този оптимистичен сценарий вече не е възможен, пише Ekathimerini.

Според данни, публикувани в четвъртък от Банката на Гърция, входящите международните туристически трансакции са намалели с 93.8% на годишна база през юни, а печалбите са паднали с 97.5% до едва 64.3 млн. евро.

За първите шест месеца на годината приходите от международен туризъм са били едва 678 млн. евро спрямо 5.41 милиарда първата половина на 2019 г., което е спад от 87.5%. Пристиганията са намалели със 76.9%.

По ирония на съдбата данните за пристиганията и печалбите от първите два месеца на годината, преди налагането на ограничения в отговор на пандемията, показаха подобрение спрямо 2019 г.

Профилът на пристигащите туристи също се променя значително, като посетителите от Франция вече са най-многобройни. Това до голяма степен се очакваше, тъй като пазарите в САЩ и Обединеното кралство бяха затворени, а германският пазар беше решаващо повлиян от призивите на Берлин към гражданите на сраната да почиват у дома. И, разбира се, дълбоката рецесия, засегнала почти всички държави, ограничи броя на посетителите в Гърция.

Начинът, по който се развива пандемията, показва, че Гърция едва ще спечели и 3 млрд. евро от туризъм тази година, което е над 83% срив спрямо 2019 г., когато официално отчетените приходи бяха 18.5 млрд. евро.

Тези загубени 15 млрд. евро, а може би и повече, съответстват липсват, съответстват на 7.5% от БВП на Гърция. Ако се вземе предвид технияt мултиплициращ ефект върху икономиката, сумата приближава 15% от размера на реалната икономика, пише гръцкото издание.

Значителен брой хотели сред тези 5 000, които са решили тази година да отворят  този сезон, планират да затворят в края на август.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads