Турция очаква вносът на природен газ да намалее много

Вчера президентът Ердоган обяви, че е открито голямо находище край бреговете на страната в Черно море

Турция очаква вносът на природен газ да намалее много

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Турция очаква вносът на енергия да намалее значително, след като вчера президентът Реджеп Ердоган обяви, че край бреговете на страната в Черно море беше намерено голямо находище на природен газ. Според министъра на енергетиката Фатих Донм се очаква да бъдат открити още находища, предава Reuters.

Вчера Ердоган заяви, че капацитетът на газовото находище е 320 млрд. куб. метра и може да бъде експлоатирано още през 2023 г. Президентът обяви също така, че иска страната му да се превърне от вносител в нетен износител на енергия.

Ако газът може да бъде извлечен с търговска цел, това може да трансформира зависимостта на Турция от Русия, Иран и Азербайджан от вноса на енергия, който само за миналата година струва на страната 41 млрд. долара.

Всяко намаляване на вноса на енергия в Турция също ще спести публични разходи и ще спомогне за облекчаване на хроничния дефицит по текущата сметка и ще стимулира лирата да регистрира поскъпване спрямо долара.

„С откритието очакваме сериозен спад на вноса. Ние създадохме основата за нашите граждани да използват природен газ на много по-изгодно“, коментира Донмез пред репортери. „Пред нас е нова площ от 6000 квадратни километра. Оценката на нашите експерти е, че и там можем да видим подобни залежи“, каза още той.

„Вече можем да кажем, че газът, който ще произвеждаме сами, ще бъде по-икономичен от този, който внасяме. Неизбежно е цените да падат там, където продуктът е в изобилие.“


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads