Турция откри голямо находище на природен газ, похвали се Ердоган

От изявление на президента стана ясно, че капацитетът му е 320 млрд. куб. м, но е част от още по-голям ресурс

Турция откри голямо находище на природен газ, похвали се Ердоган

Снимка: YouTube/Med Marine

~ 1 мин.

Турция е открила огромно находище на природен газ край бреговете си в Черно море. Това бе обявено официално днес от президента Реджеп Ердоган, който посочи, че капацитетът на находището по първоначални оценки е около 320 млрд. куб. м. То се намира в черноморска зона „Туна-1“, като според Ердоган „новооткритите резерви са само част от по-голям ресурс“, а страната „ще продължи да открива още в близко бъдеще.“

Съобщението дойде, след като Ердоган каза в сряда, че има „добри новини“, които ще отворят „нов период“ за Турция.

„Сега нашата основна цел е до 2023 г. да предоставим черноморския газ за ползване от народа“, посочил още Ердоган.

Първият турски кораб за проучване на нефт и газ – „Фатих“, отплава от град Трабзон в Северна Турция на 25 юни за дългоочакваната мисия за сондаж в Черно море след приключване на монтажните работи.

Фатих трябваше да започне първите си сондажни дейности в Черно море в зона „Туна-1“ в средата на юли, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от турското издание „Дейли Сабат“.

Наречен на османския завоевател на Истанбул Фатих Султан Мехмед, корабът извършва дейности в региона, където сондажните работи бяха прекратени отдавна.

Зона „Туна-1“ е разположена в устието на Дунавския блок в кръстопът между българските и румънските морски граници във вътрешните води на Турция.

Първият сеизмичен кораб в Турция, Хайредин Барбароса Паша, по-рано извърши сеизмични проучвания в Черно море и установи богати запаси от природен газ в турските води на Западното Черно море.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads