Малки таксиметрови фирми искат по 1000 лв. и драстичен скок на тарифите

Държавата трябва да се уважава, а не да се рекетира, смята собственикът на „Йелоу такси“

Малки таксиметрови фирми искат по 1000 лв. и драстичен скок на тарифите
13902 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Протестът на колегите е ненавременен и просто смешен, затова ние категорично се разграничаваме от него. Това коментира за Economic.bg Найден Петров, собственик на най-голямата таксиметрова компания в София и страната – „Йелоу такси“, по повод изненадващия протест на таксита в София.

По обяд няколко десетки таксиметрови автомобила се събраха в центъра на столицата в знак на протест срещу своите работодатели, Столичната община и държавата. Те поискаха държавна помощ в размер на 1000 лв., замразяване на лизинговите вноски, намаляване на таксата за използване на диспечерската система за получаване на адреси, право да се движат в бус лентите, за да могат да се придвижват по-бързо при голям трафик, както и драстично увеличаване на тарифите – 3.20 лв. първоначална такса, 1.60 лв./км дневна и 2.00 лв./км – нощна.

„Не искам да обиждам никого, но ще заявя, че на протест в този жесток момент са излезли хората, от които нашият бранш трябва да се изчисти, и то - в най-скоро време“, коментира Найден Петров. „Да искаш в този момент 1000 лв. държавна помощ е, много меко казано, дълбоко неморално!“, допълни Петров. „Та ние да не сме лекари или медицински сестри! Да, ние също сме на първа линия, контактуваме с клиентите и можем да се заразим, но всеки, който се страхува и иска да съхрани здравето си, си е останал вкъщи. Никой никого не задължава да работи! Освен това да се говори за вдигане на тарифите в момент, когато работата е намаляла с над 70-75% в София, а в останалите градове – вече дори с над 90%, е смешно, неикономическо и отново – неморално!“, допълни собственикът на „Йелоу такси“ Найден Петров.

Поради това нито една от големите таксиметрови фирми в столицата не подкрепя протеста.

„В този измислен протест са излезли основно водачите от неотдавна появилите се приложения TaxiMe и Taxistars, разни ментета на големите таксиметрови фирми, като „ОК Супетранс“, разни фалшиви таксита, за които навярно стоят други хора с други интереси“, коментира още Найден Петров. „Никой още нищо не знае! Извънредното положение може да приключи на 13-и май, но може да продължи и през юни, юли или дори до септември. Поради това никой още не знае колко ще са му загубите. И какво – сега тези, даже не мога да ги нарека колеги, искат по 1000 лв. от държавата, а след месец пак ще искат още по 1000, след това – още и още, така ли?! Ами че това ако не е толкова глупаво, тогава е просто много смешно. Лично аз недоумявам как можем да искаме нещо от държавата, при положение, че нямаме още никаква представа какви ще са ни загубите?! Нека падне извънредното положение, пък тогава ще седнем, ще изчислим, ще се съберем представителите на бранша и ще седнем да преговаряме със Столична община, с транспортното министерство и т.н. – както му е редът. Държавата  трябва да се уважава, което още по-наложително в този труден момент, а не да се рекетира“, завърши Найден Петров, собственик на най-голямата таксиметрова компания в столицата и страната.

Подкрепи Economic.bg