МЗХГ ще стимулира зеленчукопроизводителите с кредити

Танева предлага и повече български продукти да се предлагат по магазините, това обаче не се хареса на търговците

МЗХГ ще стимулира зеленчукопроизводителите с кредити

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1380 ~ 2 мин. четене

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е подготвило три мерки в подкрепа на оранжерийното производство и производителите на плодове и зеленчуци. Това съобщи ресорният министър Десислава Танева, цитирана от „Фокус“.

Една от мерките, които е замислило министерството, е отпускането на 30 млн. лв. нисколихвено кредитиране на производителите на плодове и зеленчуци. „Втората мярка е насочена по бенефициентите на държавната инвестиционна помощ на растениевъдството. Готови сме да платим авансово инвестиционната субсидия. Ще обсъдим условията за това“, добави министър Танева.

Третата мярка е насочена към търговските вериги. Идеята е те да зареждат повече българска стока. „С местните оператори на храна сме разговаряли, правим изчисление дали ще има ефект определена държавна помощ да получат местни търговци, които предлагат на потребителите храни от местни производители“, обясни Десислава Танева.

Тази мярка обаче не се хареса на големите търговски вериги и те изпратиха становище, в което открито казват, че са против подобни стимули и действия от страна на министерството.  Според Сдружението за модерна търговия (СМТ) предвидените мерки ще забранят утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат „качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството“. Това пък може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Търговците добавят, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. „Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“, смятат те. Веригите апелират Министерския съвет да не приема постановлението.

Очаква се довечера на заседанието на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ предложените мерки в подкрепа на плодове и зеленчуци ще бъдат обсъдени.

Подкрепи Economic.bg