Защо Туркменистан още не е обявил нито един случай на Covid-19?

Всяка страна в днешния отворен свят е точно толкова сигурна, колкото е и най-слабата

Защо Туркменистан още не е обявил нито един случай на Covid-19?

Снимка: Pixabay

14316 ~ 4 мин. четене
Covid-19 вече е навсякъде в глобален мащаб, но все още има няколко държави, които досега не са регистрирали нито един случай на заразата. Сред тях е и една от най-репресивните страни в света – Туркменистан, пише BBC и добавя, че много експерти са притеснени, че правителството може да крие истината и така да спъне опитите за прекратяване на пандемията. 

И докато масово държавите блокират придвижването на населението си, в Туркменистан се провежда масов велосипеден митинг, който да отбележи Световния ден на здравето на 7 април. 

Разположената в Централна Азия държава твърди, че все още има нула случаи на коронавирус. Но можем ли да се доверим на цифрите, предоставени от правителство, известно с цензурата си?

“Официалната здравна статистика от Туркменистан е известна като ненадеждна”, казва професор Мартин Макки от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, който е изучавал туркменската здравна система. “За последното десетилетие те твърдят, че нямат хора, които живеят с ХИВ/СПИН.”

Мнозина в Туркменистан обаче са притеснени от вече предполагаемото наличие на Covid-19 в страната. “Мой познат, който работи в държавна агенция, ми каза, че не трябва да казвам, че вирусът е тук или че съм чувал за него, в противен случай може да имам неприятности”, споделя пред BBC жител на столицата Ашхабад, пожелал да остане анонимен.

Междувременно туркменските власти демонстрират работа по справянето с евентуална епидемия и дори обсъждат план за действие с агенции на ООН. По думите на постоянния координатор на ООН – Елена Панова – този план включва координация на ниво държава, комуникация с риска, разследване на случая, лабораторна диагностика и други мерки.

Попитана дали ООН се доверява на официалните данни, показващи, че в Туркменистан няма потвърдени случаи на Covid-19, Елена Панова избягва да даде директен отговор. “Разчитаме на официалната информация, защото това правят всички страни”, каза тя. Една от причините за евентуална липса на потвърдени случаи може да е ранното ограничаване на пътуването. 

Туркменистан действително закри повечето си гранични пунктове преди повече от месец. Освен това отмени полети до Китай и някои други страни в началото на февруари и започна да отклонява всички международни полети от столицата до Туркменабат на североизток, където е създадена карантинна зона.

Жители обаче разказват, че има хора, които успели чрез подкуп да намерят как да избягат извън зоната, за да не стоят две седмици изолирани в палатка. 

Панова казва още, че всички пристигащи в страната и тези, които показват симптоми, се тестват за Covid-19. Тя обаче не можа да даде точни данни за това колко тестове се правят на ден и колко тестови комплекта има в Туркменистан. “Това, което разбираме в разговори с държавни служители, е, че те имат достатъчно тестове.”

Доколко е готова здравната система да се справи с епидемията от коронавирус?

“Не знаем”, признава още Панова и споделя, че властите са казали, че имат определено ниво на подготовка. “И не се съмняваме в това ... тъй като болниците тук са много добре оборудвани.”

“Въпреки това, ако има огнище, това е огромен натиск върху здравната система, както навсякъде другаде страна. Така че, независимо от това колко сте подготвили, обикновено това е недостатъчно. Ето защо ние вече говорим с тях за закупуване на вентилатори, а също и други видове оборудване”, коментира още тя.

Усещане за епидемия все пак има сред обществото – движението между градовете е ограничено и тези, които влизат в Ашхабад, сега трябва да имат лекарска бележка.

Пазарите и офисите пък са задимени от пушека на вид трева, наречена юзарлик (използвана в билкови лекарства), след като президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви, че горенето ѝ ще предпази вируса – въпреки че няма доказателства.

Но за разлика от по-голямата част от света, ежедневието в Туркменистан продължава по старому. Кафенета и ресторанти са отворени. Хората се събират за сватби. Никой не носи маски и масовите събития си продължават.

Изглежда, страната е в отказ да признае основната заплаха от коронавирус. Защо това евентуално може да е така? Масовото колоездене навръх Световния ден на здравето може да даде обяснение.

Президентът Бердимухамедов е най-голямата звезда и основен акцент на ежегодното събитие.

Здравословният му имидж е част от култа към личността. Държавната телевизия редовно показва как той вдига тежести във фитнеса или кара колело. Бердимухамедов е основният двигател на кампаниите “здраве и щастие”, в които държавните служители, носещи идентични униформи, правят сутрешните си упражнения.

Основното послание на всички тези събития е, че нацията е здрава и по този начин щастлива, благодарение на президента. Бердимухамедов обяви председателството си за “ерата на силата и щастието”. 

А огнище на Covid-19 може да разкрие колко кухи са посланията му. Поради тази причина туркменското правителство може да се опита да прикрие епидемия, дори гражданите й да се заразят.

И това е, което тревожи проф. Макки. “Видяхме как инфекцията Covid-19 се премести бързо от Китай във всички части на света. В тази глобализирана икономика, в която сега живеем, всяка страна е толкова сигурна, колкото и най-слабата страна в света”, казва той.

“Дори и други държави да успеят да поставят епидемията под контрол, съществува риск от продължаване на заразата с инфекции от онези страни, които не са успели. Изглежда, че Туркменистан може да бъде такъв пример.”

Подкрепи Economic.bg