Малко вероятно е Пекин да одобри сделката за TikTok

ByteDance, Oracle и Walmart вече обявиха, че са постигнали споразумение макар и с различни параметри

Малко вероятно е Пекин да одобри сделката за TikTok

Снимка: БТА

Пекин е малко вероятно да одобри „несправедливата“ сделка за придобиване на дял в приложението за стрийминг на кратки видеа от страна на американските корпорации Oracle и Walmart. Засега това не е официална позиция на китайското правителство, но е записано в редакционна статия държавният вестник Global Times, който обикновено служи като инструмент за натиск и неофициално изразяване на волята на партията.

Двете американски компании обявиха през уикенда, че са постигнали споразумение с китайската ByteDance да купят новосъздадената TikTok Global за американските операции на приложението, с Борд на директорите, съставен предимно от американци. Тя ще е 80% американска собственост, но като цяло Oracle и Walmart ще притежават общо 20% от приложението.

„Ясно е, че тези статии демонстрират стила на тормоз на Вашингтон и хулиганската логика. Те нараняват националната сигурност, интереси и достойнство на Китай “, се казва в английската версия на редакционния материал, публикуван късно в понеделник и който също е публикуван в китайското издание на вестника. „От информацията, предоставена от САЩ, е ясно, че сделката е несправедлива. Тя отговаря на неразумните изисквания на Вашингтон. Трудно ни е да повярваме, че Пекин ще одобри такова споразумение“, се чете в редакционната статия, цитираната от Reuters, допълвайки туитове от същата вечер на главния редактор на вестника Ху Сидзин.

The Global Times е таблоид, издаван от People’s Daily - официалният вестник на управляващата комунистическа партия в Китай, но не говори официално от името на партията и правителството, за разлика от официалния вестник.

Китайското правителство до голяма степен се въздържа от директно коментиране на подробностите по сделката, въпреки че външното му министерство многократно е казвало, че САЩ трябва да предлагат справедлива и недискриминационна среда за чуждестранни компании.

Сделката изисква одобрение от регулаторите в Пекин и Вашингтон, обяви вече ByteDance. Китайското министерство на търговията в края на август преразгледа списък за контрол на технологичния износ, който според експерти ще му даде регулаторен надзор над всяка сделка с TikTok.

ByteDance и търговското министерство не отговориха веднага на исканията на Reuters за коментар във вторник.

През уикенда ByteDance, Oracle и Walmart заявиха, че са постигнали сделка, която да задоволи призива на Доналд Тръмп TikTok да бъде продаден на американска фирма или да бъде спрян в САЩ.

Страните обаче формулират споразумението по различен начин в публични изявления.

Докато ByteDance заяви, че ще притежава мажоритарен дял в TikTok Global, Oracle и Walmart заедно заявиха, че собствеността на ByteDance ще бъде разпределена между инвеститорите - много от които са базирани в САЩ - и че самата ByteDance няма да има контролиращ дял. Те също така казаха, че четири от петчленния съвет на TikTok Global ще бъдат американски.

Коментари: 0