Мария Габриел: 90% от работните места ще изискват цифрови умения след 2020 г.

169 млн. европейци нямат основни цифрови умения, заяви българският еврокомисар

Мария Габриел: 90% от работните места ще изискват цифрови умения след 2020 г.

Снимка: Economic.bg

След 2020 г. година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел днес във Варна по време на дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите. 

По думите й малка част от хората имат цифрови умения, а все още 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения. Тя добави, че те са първи приоритет за нея, но цифровизацията има и тъмна страна, тъй като крие риск от по-голямо социално изключване.

Цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, тъй като става въпрос за развиване и на електронната търговия, коментира още Мария Габриел. 

Тя добави, че темата за киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото това са не само лични данни, а всичко, което е критична инфраструктура. Габриел посочи, че за първи път се предлага механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака, както и създаване на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира човешка експертиза. 

Според еврокомисаря над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини, заяви Мария Габриел, цитирана от БНТ. 
Коментари: 0