Машиностроенето в Германия е под заплаха

Значителен спад с 9% за юли в поръчките за машиностроенето са отчели производителите

Машиностроенето в Германия е под заплаха
1688 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Някои от промените в Европейския съюз, слабата икономика на някои от големите държави членки, както и Brexit, са фактори за намаляване на поръчките в машиностроенето, се казва в статия на немското издание Die Welt.

Само за изминалия месец е отчетен спад в продажбите с 9%, което е заплашителна цифра за немските производители. Оказва се, че сравнено с миналата година се отчита сериозен спад в производството. С навлизането на масовите изисквания за производство на електрически и екологични автомобили този процент може да се повиши, а това ще съкрати част от производството на автомобилни части.

Очакваният годишен спад в машиностроенето е 2%. Тази цифра е сравнително ниска благодарение на държавите извън еврозоната, които са повишили поръчките за машини през 2019 г.  За сметка на тях обаче, тези, чиято валута е евро, поръчват по-малко.

Най-значително са намалели поръчките на вътрешното ниво, и то с цели 16% през юли. За периода април-юни общият процент спад в производството е 8%, а 12% по-малко са поръчките в страната.

Това е сериозен спад в икономиката на страната, което може сериозно да навреди на бизнеса. Експерти се опасяват, че има риск от повишаване на процента на безработицата, ако някои от предприятията не успеят да се справят с кризата.

Притеснение има и сред работниците, които са преобладаващата работна сила в Германия. 1/5 от работната сила в машиностроенето е започнало да си търси нова работа, а 50% от всички работещи в областта споделят, че вече не чувстват работното си място толкова сигурно колкото преди.Подкрепи Economic.bg