Мъск слиза от председателския пост в Tesla

Основателят на компанията също така ще плати 20 млн. долара глоба

Мъск слиза от председателския пост в Tesla

Снимка: БТА

7830 ~ 2 мин. четене
Илон Мъск повече няма да е председател на Tesla, а ще остане единствено главен изпълнителен директор на компанията. Това гласи прессъобщение на сайта на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC).

Предприемачът от южноафрикански произход е постигнал споразумение със SEC по обвиненията от страна на комисията, че е направил „фалшиви и подвеждащи” изявления в социалната мрежа Twitter и че не е уведомил регулаторите за важни събития в компанията. Мъск трябва да слезе от председателския пост в Tesla до 45 дни и в продължение на три години няма да има право отново да го заема.

Освен решението за поста на Мъск, SEC също така е глобила Tesla, че не е имала нужните контроли за уведомяване и предприемане на действия спрямо публикациите на изпълнителния директор в Twitter. Компанията, която произвежда едноименните електромобили, вече се е съгласила да плати глобата. И тя, и Мъск ще платят по 20 млн. долара глоба, като тези пари „ще бъдат предадени на засегнатите инвеститори според одобрен от съда начин“, обясняват от SEC.

Комисия по ценните книжа и борсите на САЩ започна разследване срещу Мъск и Tesla в началото на август, малко след като изпълнителният директор неочаквано написа в социалната мрежа, че обмисля да свали компанията си от борсата и отново да я направи частна при цена за акция от 420 долара. Мъск добави, че е осигурил финансиране за изкупуване на всички акции на автопроизводителя и че има подкрепата на инвеститорите.

Въпреки че Мъск няколко пъти се е срещал с представители на фонд за държавни инвестиции на Саудитска Арабия, за да обсъдят евентуална тяхна подкрепа на опита за приватизация на Tesla, SEC е установила, че предприемачът не е имал сключено твърдо споразумение. Именно затова неговите публикации в Twitter са били лъжа спрямо инвеститорите.
Подкрепи Economic.bg