Масовият бензин удари 2 лв. в столицата

Цените варират от 1,69 лв. в Смолян до 2,05 лв. в Белене

Масовият бензин удари 2 лв. в столицата

Цените на автомобилните горива вървят нагоре, като в София масовият бензин А95 вече се продава средно за 2 лева. Районът на столицата, който е най-големият пазар в България, е и най-скъп. Във Варна и Габрово например цените са осезаемо по-ниски.

„Разходка“ из страната показва огромни разлики между различните вериги и различните градове. Във вчерашния ден национален шампион по евтиния е бензиностанция в Смолян с цена 1.69 лева за литър А95, а на другия полюс са обекти в Доспат и в Белене с рекордните 2.05 лева за литър, сочат данни на портала Fuelo.

Прави впечатление, че там, където има бензиностанции на нашумелия варненски бизнесмен Веселин Марешки, останалите играчи – и малки, и големи вериги също са „свалили гарда“ и продават по-евтино. Така е в Айтос, Габрово, Свищов, Горна Оряховица, където на обектите на ВМ Petroleum обикновеният бензин вчера струваше по 1.76 лева и конкурентите в същите населени места продаваха или на същата цена, или с 2-3 стотинки отгоре, пише в. „Сега“.

Средната цена за страната вчера бе 1.96 лева за литър гориво с октаново число 95. Пълзящото поскъпване на горивата не е изненада, то следва котировките на нефта и на долара, както и засиленото търсене. В средата на март масовият бензин у нас бе паднал до средно 1.80 лева. 

Но оттогава суровият петрол поскъпна и в момента кръжи около 50 долара за барел. А още миналия месец експерти прогнозираха, че през лятото бензинът ще надскочи 2 лева – както всяка година се случва в сезона на големите отпуски и увеличените пътувания.

По данни на европейския енергиен портал Energy.eu в момента цените на масовия бензин без акцизи и ДДС са по-високи в България, отколкото в други 12 държави от ЕС. Цената без данъци у нас е 47.3 евроцента – съвсем близо до средната стойност за 28-те от ЕС – 48.3 евроцента за литър. Подобна е картината и за дизела – в 14 държави от ЕС той е по-евтин преди облагането с акциз и ДДС.

Коментари: 0