Brexit в четвъртък ще доведе до „черен петък“

Паундът ще падне рязко, а с него и стандартът на живот на Острова, твърди Джордж Сорос

Brexit в четвъртък ще доведе до „черен петък“

Ако британците гласуват за напускане на ЕС на референдума в четвъртък, това ще доведе до „черен петък“ за Обединеното кралство. Националната валута ще спадне драстично и негативният ефект за гражданите и икономиката на Острова ще се усети още на следващия ден.   

Това заяви американският милиардер и опитен валутен спекулант Джордж Сорос в коментар за в. Guardian.

„Ако Великобритания напусне ЕС, това ще има много ясен и незабавен ефект, който ще засегне всяко домакинство – стойността на паунда ще падне рязко“, убеден е 85-годишният магнат.

Той прогнозира спадът да е от поне 15%. „Тогава по ирония 1 паунд ще струва около 1 евро – метод за присъединяване към еврото, който никой във Великобритания не е искал“, добавя Сорос.

Милиардерът предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до вдигане на цените и ще предизвика загуба на работни места и потенциална рецесия. Годишната загуба за всяко домакинство ще бъде между 3000 и 5000 паунда.  

Сорос предупреждава, че могъщи „спекулативни сили“ са готови да се възползват от всякакви грешки на британското правителство и избиратели“. „Гласуването за Brexit ще направи някои хора много богати, но повечето гласоподаватели ще обеднеят“, категоричен е милиардерът.

Девалвацията на паунда ще бъде особено тежка, защото държавата е ограничена от възможности за реакция.

Лихвените проценти в момента са твърде ниски, а Великобритания притежава далеч по-голям дефицит в текущата сметка и износителите няма да могат да се възползват от евтиния паунд, заради несигурността, която ще предизвика напускане на ЕС.

Коментари: 0