Мъж изхвърли харддиск с bitcoin за $52 млн.

Сега тези пари са изгубени завинаги

Мъж изхвърли харддиск с bitcoin за $52 млн.

Снимка: Pixabay

Bitcoin е гореща инвестиция. Макар и доста рискова, тъй като за момента не подлежи на никаква регулация. Но цената на виртуалната валута бележи рекорд след рекорд, наскоро премина и стойност от 7000 долара и това привлича все повече хора към нея.

Ако банковата ви сметка бъде хакната или забравите информация за онлайн банкирането си, парите ви все още са на разположение и имате достъп до тях по друг начин.

Ако обаче собственик на bitcoin почине и не е дал личната си парола на някого, и виртуалните пари умират с него. Те си остават в "облака" и няма как да бъдат похарчени, защото няма достъп до тях. Поне за момента хакерите не са успели да измислят начин да отключат парола за достъп до bitcoin, но скоро и това е възможно да се случи. 

Bitcoin ползва 256-битов ключ. Дори огромен компютър, който ползва цялата отдавана от Слънцето енергия не може да изчисли паролата. Защото възможните комбинации са многобройни и ще са необходими няколко десетилетия.

С други думи, загубените bitcoin си остават загубени завинаги.

И точно затова медийното внимание бе привлечено от историята на ИТ специалист от Уелс, който без да иска, е изхвърлил цяло състояние на боклука.

Джеймс Хауел изхвърлил стария си харддиск през 2013 г. На него обаче е записана парола за 7500 натрупани bitcoin. Които сега са на стойност 52,5 млн. долара.

Твърдият диск завършил в депо за отпадъци на старо футболно игрище в Уелс, погребан под тонове рециклируеми отпадъци. Хауел казва пред "Гардиън", че случайно е изхвърлил диска, докато разчиствал бюрото си.

Bitcoin е създадена през 2009 г. Хауел пуска програма за използване на цифровата валута на лаптопа си за около седмица, но той започнал да загрява и да шуми. През 2010 г. лаптопът се счупил и той го разглобил. Повечето от частите били изхвърлени или продадени, но Хауел пазил твърдия диск три години. След това един ден през 2013 г. той разчиствал бюрото си и хвърлил ключа към повече от 52 милиона долара.

Ако може да си направим една поука от тази грешка, то редовно правете бекъп на твърдите си дискове!
Коментари: 0