McDonald\'s обеща да намали антибиотиците в пилешкото си по цял свят

Обществените здравни и потребителски групи приветстваха хода, който не е толкова строг, колкото политиката на компанията за САЩ

McDonald\'s обеща да намали антибиотиците в пилешкото си по цял свят

McDonald\'s

Американската верига за бързо хранене McDonald's обеща да съкрати използването на антибиотици, приемани за лечение на хора, в пилешкото си месо по цял свят. През 2018 г. гигантът за бързо хранене обединява усилията си за борба с опасните бактерии, съобщават от компанията.

McDonald's изисква доставчиците на пилешко месо да започнат постепенно да премахват употребата на антибиотици, определени от Световната здравна организация като „критично важни антимикробни вещества" за хуманната медицина.

Обществените здравни и потребителски групи приветстваха хода, който не е толкова строг, колкото политиката на компанията за САЩ, където вече една година доставчиците осигуряват на веригата с пилета, отглеждани без антибиотици, считани за важни за човешкото здраве.

През януари 2018 г. антибиотиците от пилетата на McDonald's ще изчезнат в Бразилия, Канада, Япония, Южна Корея, Съединените щати и Европа. Само В Европа компанията ще продължи да използва антибиотик Colistin, но до края на 2019 г., когато използването му в производството на домашни птици ще бъдат прекратено, а програмата ще бъде разширена до Австралия и Русия.

От януари 2027 г. McDonald's планира напълно да се откажат от пилетата с антибиотици на всички пазари, които участват в програмата. В допълнение, компанията се стреми да намали съдържанието на антибиотици в говеждото месо, млякото и млечните продукти, свинското месо, както и кокоши яйца.

Мрежата McDonald's включва повече от 37 хил. ресторанта в повече от 100 държави и обслужва над 70 млн. клиенти всеки ден.

Коментари: 0