McKinsey прогнозира удвояване на безработицата в ЕС

Песимистичният сценарий вещае възстановяване едва през 2024 г.

McKinsey прогнозира удвояване на безработицата в ЕС

Снимка: Unsplash

2393 ~ 2 мин. четене
Безработицата в Европа може почти да се удвои през следващите месеци, очаква международната консултантска фирма McKinsey. В свой доклад анализаторите от компанията прогнозират, че коронавирусната криза излага на риск 59 милиона работни места в Европейския съюз (ЕС), предава Reuters. 

McKinsey очаква безработицата в 27-те държави членки да нарасне до 7.6% през 2020 г. и да се върне към нивата от преди кризата през четвъртото тримесечие на 2021 г. При по-лош сценарий обаче тя може да достигне своя максимум през 2021 г. – скачайки до 11.2% и евентуално да се възстанови до нивата от 2019 г. едва през 2024 г. 

Безработицата в еврозоната падна до 12-годишен минимум през февруари, месец преди мерките за ограничаване на коронавируса да започнат широко да се въвеждат в цяла Европа. Коефициентът на безработица в 19-те страни от еврозоната е 7.3%, най-ниското ниво от март 2008 г.

От McKinsey смятат, че нивата на въздействие ще варират в зависимост от демографските групи и отрасловите сектори. “Загубата на тези работни места ще бъде не само трагедия на индивидуално ниво, но и би била много болезнена от икономическа гледна точка”, се казва в доклада. 

Изследването подчерта тясната връзка между нивото на образование и краткосрочния риск за работните места, които имат потенциала да изострят съществуващите социални неравенства.

Половината от всички застрашени работни места са в сферата на обслужване на клиенти и продажби, обслужване на храни и строителни професии. В европейския сектор за търговия на едро и дребно може да бъдат застрашени 14.6 милиона работни места, в сектор настаняване и храна – 8.4 млн. работни места, а в изкуства и развлечения – 1.7 млн. работни места. 

Европейската комисия предложи по-рано този месец схема за субсидиране на заплати, за да насърчи работодателите да намаляват работните часове, а не работните си места – план, който може да струва 100 милиарда евро гарантирани заеми от ЕС. 

Подкрепи Economic.bg