1700 медици на „първа линия“ ще получат бонус от 1000 лв. днес

Допълнителният ресурс за медицинския персонал може да се увеличи през април

1700 медици на „първа линия“ ще получат бонус от 1000 лв. днес

Снимка: МС

2273 ~ 1 мин. четене

Днес ще бъдат изплатени допълнителните възнаграждения от по 1000 лв. на всички медицински лица, които се намират на „първа линия“ в борбата с COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес пред журналисти.

Освен бонуса, държавата покрива и данъчните и осигурителни вноски за всекиго – както от името на работника, така и на работодателя, обясни Ананиев. Така по думите му тя дава общо 1537 лева за медиците. За човек остават чисто 1000 лева допълнително възнаграждение. 

Той уточни, че общо 1700 души от 34 лечебни заведения ще получат допълнителни възнаграждения. Това се равнява на 2.6 млн. лв. допълнителни средства за заплати. От думите на Ананиев стана ясно, че 3.4 млн. лв. пък ще получат хората, които работят в системата за спешна медицинска помощ, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

„Критерият, по който е определен размерът на сумата, е по брой болни. Ако в една болница има до 5 случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души.  Ако заразените са 5-10 – на 70 медици ще се отпуснат по 1000 лева. В болниците с над 10 болни ще дадем на 100 души допълнително възнаграждение, обясни министърът, цитиран от БНР.

Кирил Ананиев прогнозира, че през април допълнителният ресурс от 6 милиона лева, който в момента е отпуснат за медицинските лица, може да нарасне заради новите области, в които има потвърдени случаи на коронавирус.

Подкрепи Economic.bg