Tesla отчете 40% ръст на продажбите за първото тримесечие

Докато автомобилостроителите по цял свят се борят за оцеляването си, акциите на Tesla нараснаха със 17%

Tesla отчете 40% ръст на продажбите за първото тримесечие

Снимка: @Tesla

996 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Tesla произведе над 100 000 превозни средства за периода януари-март 2020 г., въпреки здравната криза и прекъсванията на процесите в заводите си в Шанхай, Фремонт и Калифорния поради държавните мерки за ограничаване на пандемията от коронавируса, пише CNN.

От сглобените 102 672 автомобила компанията е доставила на клиентите си 88 400 броя, което е значително повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година - 77 100 превозни средства. Концернът надмина наскоро намалените прогнози на Уолстрийт за до 80 000 доставки за тримесечието.

Това е „лъч светлина в тези проблемни времена“, според анализатора Даниел Айв от Wedbush Securities. Финализираните продажби са нараснали с 40% спрямо предходната година, като този резултат остава с 21% по-нисък спрямо рекордните продажби за четвъртото тримесечие на 2019 г., които донесоха на Tesla първата й годишна оперативна печалба.

Автомобилостроителят  трябваше временно да спре производството в новия си завод в Шанхай в края на януари поради ограниченията, въведени в Китай за борба с коронавируса. Работата в основните заводи (във Фремонт и Калифорния) не беше прекъсвана дори когато излезе заповедта да се затворят несъществените предприятия в района. Това обаче нямаше как да продължи и на 19 март производствената дейност беше преустановена и там.

По-голямата част от автомобилната индустрия претърпя рязък спад в продажбите на автомобили през първото тримесечие поради изискванията за прекратяване на работния процес в голяма част от Съединените щати, Европа и Азия. Прогнозите за продажбите в САЩ и глобалните продажби за цялата индустрия бяха намалени през последните седмици.

Резултатите за продажбите през първото тримесечие помогнаха за повишаването на акциите на Tesla със 17% след затварянето на пазарите. Те бяха сред най-търсените на борсата от юни до средата на февруари, като натрупаха над 400% увеличение за по-малко от девет месеца и достигнаха рекордно ниво от $917.42 за акция при затварянето на 19 февруари.

Оттогава акциите на компанията загубиха половината от стойността си, тъй като пазарите като цяло потъват в червена територия, тласкани от несигурността за световната икономика и увеличаващите се случаи на COVID-19.

Подкрепи Economic.bg