Медведев пак потвърди, че Русия иска да строи АЕЦ „Белене”

Процедурата за избор на стратегически инвеститор вече се забавя

Медведев пак потвърди, че Русия иска да строи АЕЦ „Белене”

Снимка: БТА

Русия е готова да реализира проекта за строителство на АЕЦ „Белене” в България, ако получи такова предложение. Това отново заяви руският премиер Дмитрий Медведев на прессконференция в Люксембург ден след посещението си в България.

По думите му Русия не се е отказала от този проект и очаква страната ни да проведе търга, обясни той.

„Но като цяло, ако има съответно предложение, адресирано до участниците в този търг, ние сме готови да участваме в него. Ние вярваме, че имаме много добри компетенции в изграждането на атомни електроцентрали, имаме възможности да реализираме този проект не по-лошо, отколкото го реализираме в редица други европейски страни”, каза Медведев.

Руският премиер заяви готовността на „Росатом” да участва в проекта за втора атомна централа у нас и по време на двудневното си посещение у нас на 4 и 5 март.

Коментар дойде и от страна на Алексей Лихачов от директора на „Росатом”, който каза, че целият етап на бъдещите преговори са условията, при които може да се набират средства за проекта.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене” трябваше да започне до края на месец февруари тази година, но вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че тя ще стартира следващата седмица.

Коментари: 0