Мей: Може никога да не напуснем ЕС, ако парламентът не одобри сделката

Британският премиер с отчаян последен ход преди края на разговорите с ЕС и гласуването в парламента

Мей: Може никога да не напуснем ЕС, ако парламентът не одобри сделката

Снимка: БТА

Великобритания може никога да не напусне Европейския съюз, ако депутатите следващата седмица гласуват против споразумението, договорено с Брюксел, предупреди Тереза ​​Мей.

„Подкрепете го и Обединеното кралство ще напусне ЕС, отхвърлете го и никой не знае какво ще се случи“, заяви премиерът в реч в Гримсби, насочена към представителите на парламента.

Тя добави: "Може изобщо да не напуснем. Единствената сигурност ще бъде непрекъснатата несигурност. Прекарваме месеци в спорове за Brexit, когато можем да се съсредоточим върху подобряване на нашата здравна система, нашите училища и нашите общности".

Мей предупреди още: "Ако депутатите отхвърлят сделката, нищо не е сигурно. Ще бъдем в криза. Депутатите веднага ще бъдат изправени пред друг избор. Или ще напуснем ЕС без сделка на 29 март - аз не вярвам, че това ще бъде най-добрият резултат за Великобритания и ЕС - или отлагаме Brexit и продължаваме да спорим за това както помежду нас самите, така и с ЕС".

Британският премиер допълни, че ако Обединеното кралство поиска забавяне, за да даде на депутатите повече време да решат какво да правят, "ЕС може да настоява за нови условия, които не са в наш интерес, преди да се споразумеем за такова удължаване".

Министър-председателят направи последен, отчаян призив към ЕС да преосмисли сделката за Brexit само четири дни преди решителния вот в британската Камара на общините, пише "Телеграф".

Брюксел настоява, че до края на деня днес Великобритания да даде нови предложения, за да се преодолее безизходицата, но Мей заяви, че „ЕС също трябва да направи избор“.
Коментари: 0