Мей обеща милиарди лири допълнително за здравеопазване след Brexit

Отделянето на повече пари за здравеопазването благодарение на икономиите от напускането на ЕС беше един от аргументите на привържениците на Brexit

Мей обеща милиарди лири допълнително за здравеопазване след Brexit
Британският премиер Тереза Мей обеща днес да налее милиарди лири допълнително в изпадналото в криза обществено здравеопазване, най-вече благодарение на икономиите в резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Мей обяви, че до 2024 г. в Националната служба за здравеопазване (NHS) ще постъпват допълнително по 20 милиарда лири годишно.

"След като напуснем ЕС и престанем да плащаме всяка година огромни суми на Брюксел, ще разполагаме с повече пари за приоритети като здравеопазването", заяви тя в статия за неделния брой на в. "Дейли мейл".

За да осигурим на службата за здравеопазване финансирането, което ще й нужно в бъдеще, обаче дивидентите от Brexit няма да са достатъчни и страната ще трябва да съдейства малко повече, допълва министър-председателят.

Очаква се Мей да даде по-подробни разяснения за тези проекти утре, в речта си за бъдещето на националната здравна служба, която празнува своята 70-годишнина.

Британските медии говорят за повишаване на данъците и за заеми. 

Отделянето на повече пари за здравеопазването благодарение на икономиите от напускането на ЕС беше един от аргументите на привържениците на Brexit (сред които и сегашния външен министър Борис Джонсън) в кампанията за референдума през 2016 г. Тогава поддръжници на напускането бяха написали на червен автобус лозунга: "Пращаме на ЕС по 350 милиона лири всяка седмица. Вместо това да финансираме здравеопазването си".

Огласените от Тереза Мей цифри надхвърлят техните очаквания.

"Това, което обявявам, означава, че през 2023/ 2024 г. в службата за здравеопазване ще постъпват по 660 милиона лири налични пари седмично", заяви тя в интервю за Би Би Си.

Тези пари са предназначени за съкращаване на чакането за медицински грижи, за по-бързото лечение на рака и за подобряване на медицинските грижи в областта на психическото здраве, каза Мей.

Предстоящата седмица се очертава да бъде доста хаотична за Тереза Мей. Разбунтували се депутати от нейната консервативна партия може да я поставят пред изпитание при разглеждането на законопроекта за Brexit, който в сряда ще бъде върнат в Камарата на общините.

Допълнителното финансиране за националното здравеопазване "сега може да обедини всички ни", писа във в. "Сънди телеграф" здравният министър Джереми Хънт, който подкрепяше оставането в ЕС.
Коментари: 0