Мей прави решаващ опит да избегне „твърд Brexit”

Жан-Клод Юнкер обаче не очаква срещата му с британския премиер да даде някакъв резултат

Мей прави решаващ опит да избегне „твърд Brexit”

Снимка: БТА

Тереза Мей днес е на посещение в Брюксел за решаващ опит да спаси споразумението между Великобритания и ЕС за Brexit. Причината са все по-острите предупреждения от страна на бизнеса за негативите, до които ще доведе отцепването на Острова от Блока без никаква търговска сделка (т.нар. „твърд Brexit”).

Правителството в Лондон гледа на срещата между британския премиер и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като на ключов шанс да се постигнат промени по въпроса, който предизвика най-много сътресения сред британските политици и който накара британските депутати в средата на януари да отхвърлят споразумението за Brexit – границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Европейските представители обаче отхвърлят перспективите за предстоящ пробив в преговорите между Лондон и Брюксел, обяснявайки, че срещата между Мей и Юнкер е просто отправна точка за подновяване на разговорите. „Няма достатъчно напредък, за да очаквам, че този разговор ще има конкретен завършек”, коментира самият Юнкер на пресконференция в Германия, цитиран от американската телевизия Bloomberg. Впоследствие той сподели и разочарованието си от дискусиите с Великобритания: „Губя си времето с този Brexit”.

Припомняме, че належащият въпрос за границата между двете Ирландии остава нерешен, като досега именно той предизвика основните сътресения в Обединеното кралство. Първоначално Лондон се стремеше да се запази отворена границата между съставната част на Кралството и страната членка на ЕС, като аргументът за това беше, че в противен случай търговията помежду им ще бъде силно затруднена и може да се стигне до желание от страна на Северна Ирландия да се обяви за независима държава. Впоследствие, въпреки че Брюксел прие да не се въвежда твърда граница между Ирландиите, редица министри на Мей подадоха оставки в знак на протест срещу тази договореност. Те заявиха, че ако Северна Ирландия продължи да търгува с ЕС като негова страна членка, а останалата част от Обединеното кралство – не, то това ще подкопае целостта и суверенитета на Кралството.
Коментари: 0