Мей се среща с лидери на ЕС за Brexit

Парламентът на Великобритания се събира извънредно по темата

Мей се среща с лидери на ЕС за Brexit

Снимка: БТА

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще се срещне днес с лидери на страни-членки на ЕС, за да поиска уверение във връзка със сделката за Brexit. Мей заминава за Брюксел, след като отмени планирания за днес вот в парламента. Въпреки това британският парламент се събира извънредно за да обсъди решението ѝ.

Британските депутати трябваше да гласуват споразумението за напускане, постигнато между Лондон и Брюксел. След 5-дневни дебати, обаче, стана ясно, че шансът сделката да срещне одобрението на парламента, е минимален. Очаква се Тереза Мей да направи опит да предоговори спорната клауза за бъдещето на ирландската граница.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че ще се срещне с Мей и ще направи всичко възможно напрежението да се уталожи, но подчерта, че Брюксел няма да предоговаря сделката. 

Междувременно, Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit, но управляващите в Лондон остават категорични, че това няма да се случи. 
Коментари: 0