Мей търси помощ за Brexit от Меркел и Макрон

Германската опозиционна партия FDP призова британския премиер да се откаже от излизането от ЕС

Мей търси помощ за Brexit от Меркел и Макрон

Снимка: БТА

3065 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Тереза Мей се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, за да поиска подкрепата ѝ за ново отлагане на Brexit, докато успее да намери изход около патовата ситуация около излизането от ЕС, пише Reuters.

Над седмица по-късно от първоначално определената дата за Brexit (29 март) Мей отиде в Берлин да разговаря с Меркел преди среща с френския президент Еманюел Макрон. Целта на британския лидер е Brexit да бъде отложен от 12 април на 30 юни.

Докато Мей и Меркел са разговаряли в кабинета на германския канцлер, опозиционната либерална Свободна демократическа партия (FDP)  прекара ван край сградата. На превозното средство пишеше: „Скъпа Тереза Мей. Просто го направи. Прекрати Brexit. Възползвай се напълно от възможностите на Европа“.

В навечерието на утрешната извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел главният преговарящ по Brexit от името на Брюксел Мишел Барние заяви, че Блокът е готов да даде нова отсрочка за излизането на Великобритания, но отлагането трябва да е добре аргументирано с ясен план от страна на Мей за ратифициране на споразумението за Brexit.

„Каквото и да е отлагане трябва да е с цел. Продължителността му трябва да е пропорционална на целта. Нашата цел е за уредено излизане на Великобритания от ЕС“, каза Барние на пресконференция в Люксембург. „Твърд Brexit“ никога няма да е решението на ЕС. За да се избегне този сценарий, Великобритания трябва да одобри споразумението“, добави той.

Коментари: 0