Мей: Заподозрените за отравянето на Скрипал са от ГРУ

Според нея те \"почти със сигурност\" са действали с одобрение на високо ниво в руската държава

Мей: Заподозрените за отравянето на Скрипал са от ГРУ

Петров (вляво) и Буширов

Снимка: БТА

1144 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата мъже, обвинени в опита за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които "почти със сигурност" са действали с одобрение на високо ниво в руската държава, предадоха световните агенции.

"На базата на събраната при разследването информация правителството стигна до заключението, че двамата мъже, посочени от полицията и прокуратурата - Александър Петров и Руслан Боширов - са офицери от руското военно разузнаване", каза Мей пред британския парламент.

"Операцията почти със сигурност е била одобрена и извън ГРУ на високо равнище в руската държава". Русия трябва да обуздае дейността на офицерите от военното си разузнаване и да поеме отговорност за извършеното от тях, подчерта Тереза Мей.

"Искаме Русия да е отговорен член на международната общност. Това означава, че тя трябва да поеме отговорност за безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава".

Мей заяви също, че атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в град Солсбъри вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.

"Подозирам, че те искаха да отправят послание към живеещите в чужбина руснаци, които са замесени в свързани с руската държава въпроси", каза Мей пред парламента, отбелязва Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg