Менда Стоянова: Зад всички левове в обращение стоят 160% евро

Дори всички хора и фирми да решат да обърнат левовете си в евро, това ще се случи без проблеми, увери Стоянова

Менда Стоянова: Зад всички левове в обращение стоят 160% евро

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3137 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Дори всички хора и фирми да решат да обърнат левовете си в евро, това ще се случи без проблеми и то по курса, който е фиксиран. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в ефира на bTV.

„Многократно сме твърдели, че бордът ни е стабилен. Зад всичките пари - левове, които имаме в обращение, стоят 160% евро“, допълни Стоянова.

Депутатът от ГЕРБ бе сред инициаторите на законовите промени, които бяха подготвени миналата седмица във връзка с влизането на България във Валутно-обменния механизъм (ERM-2). Липсата на навременна информация за същността на поправките в Закона за БНБ обаче породи притеснения, че е възможно левът да се обезцени.

В ефира на bTV Менда Стоянова увери, че България няма да участва в ERM-2 при курс, различен от централния. За да разсеят съмненията, днес депутатите задължиха с решение министъра на финансите и управителя на БНБ да договорят влизане на България в еврозоната при сегашния курс. "Ако не се договорим при този курс, значи няма да влезем", поясни в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Подобно на управителя на БНБ Димитър Радев, и Менда Стоянова разкри, че поправките в Закона за БНБ са били по искане на Европейската централна банка.

Коментари: 0