Mercedes увеличава дела си в Aston Martin, за да спаси компанията от осми фалит

Сделката бе определена като „стратегическо технологично споразумение“

Mercedes увеличава дела си в Aston Martin, за да спаси компанията от осми фалит

Снимка: БТА, Unsplash (колаж)

748 ~ 1 мин. четене

Mercedes ще увеличи дела си в производителя на луксозни автомобили Aston Martin от 5 на 20%, като това ще се случи поетапно до 2023 г., става ясно от плана за възстановяване на британската компания, която изпитва сериозни проблеми в последно време. 

На първия етап от сделката Mercedes ще увеличи дела си до 11.8% като част от емитиранието на акции на стойност 140 млн. паунда. 

Новината се появи след затварянето на Лондонската фондова борса. Тя идва и месец, след като собственикът на отбора във Формула 1 Лорънс Строл придоби контролния пакет на акции на Aston Martin.

Mercedes нарече стъпката „стратегическо технологично споразумение“. Сделката ще даде на Aston Martin достъп до технологията за електромобили, разработена от германския гигант. Компанията от Щутгарт за първи път се обедини с британския производител през 2013 г., като досега не беше променял дела си от 5% акционерно участие. Целта на инвестицията беше, двете компании да обединят усилия в разработването на нови двигатели.

Като част от стратегията си за възстановяване и опит да избегне осми фалит в 107-годишната си история Aston Martin пусна и първия SUV модел в историята си – DBX, който ще е достъпен за потребителите догодина.

Подкрепи Economic.bg