Mercedes представи първия си електрически ТИР (снимки)

Той може да измине около 200 км с едно зареждане

Mercedes представи първия си електрически ТИР (снимки)

Концернът Daimler, на когото принадлежи автомобилната марка Mercedes, представи прототипа на своя първи изцяло електрически товарен автомбил. Mercedes-Benz Urban eTruck тежи 26 тона и работи без да издава никакъв шум. Самото име на модела подсказва, че екологичният ТИР е създаден за кратки дестинации в градска среда.


Urban eTruck има два електромотора, които са разположени на задната ос, близо до колелата. 340 конски сили е общата мощност на двигателите, а максималният въртящ момент достига 11 000 Nm. Захранването се осъществява от акумулаторен блок с капацитет 212 KWh.


С едно зареждане товарният автомобил може да измине около 200 километра.


Още тази есен започват тестовете на прототипа. Засега се предвижда серийното производство да започне чак през следващото десетилетие.

До 2025 година, цената на акумулаторите, произвеждани от концерна, съществено ще се понижи и това ще даде възможност за производство на по-ефективни електромобили, казват от компанията в изявление до медиите. Дотогава прототипът ще бъде обстойно тестван и усъвършенстван, за може да започне неговото масово производство.

Коментари: 0