Samsung увеличава преднината си пред Apple при смартфоните

Китайските производители бележат изумителни ръстове

Samsung увеличава преднината си пред Apple при смартфоните

Корейският технологичен гигант Samsung увеличава преднината си пред Apple при смартфоните. Това показват данните на анализаторската компания IDC за доставките на телефони през второто тримесечие на годината. Като цяло, пазарът остава без ръст на годишна база. За този период са продадени 343,3 млн. устройства, спрямо 342,4 млн. за същия период на 2015 година.

В периода април-юни Apple е продала 40,4 млн. устройства iPhone, което е с 15% по-малко спрямо второто тримесечие на миналата година. Заради появата на бюджетния модел iPhone SE, средната продажна цена на айфоните е паднала с около 10% и възлиза на 595 долара.

Apple e на второ място по продажби след Samsung. Заради Galaxy S7 и Galaxy S7 edge компанията е увеличила доставките с 5,5%, а делът на корейския производител от целия пазар се покачва от 21,3% на 22,4%.

На трето място се нарежда Huawei, заради силните продажби в Китай и Европа. Компанията бележи ръст в доставките на смартфони с 8,4% до 32,1 млн. броя в световен мащаб. Една четвърт от тях се падат на премиум модели като P9 и Mate 8.

В топ 5 влизат още две китайски компании – Oppo и Vivo, които бележат ръстове съответно със 137% и 80%. Успехът на Oppo се обяснява в голяма степен с активния маркетинг, особено при налагане на флагмана R9.

Коментари: 0