Меркел отива при Путин на 11 януари

Срещата е само няколко дни след официалното откриване на \"Турски поток\"

Меркел отива при Путин на 11 януари
1032 ~ 2 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Русия на 11 януари по покана на президента Владимир Путин, става ясно от уебсайта на Кремъл. Делегацията ще включва германският външен министър Хайко Маас.

От съобщението става ясно, че страните планират да обсъдят Сирия, Либия, както и ескалацията на напрежението в Близкия изток след въздушния удар на САЩ срещу Багдад, при който беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани.

Друга тема на разговор ще бъдат и въпросите за разрешаването на конфликта в Украйна ще бъдат разгледани и в контекста на прилагането на Минския„ пакет от мерки “от 2015 г. и споразуменията, постигнати на срещата на върхана 9 декември 2019 г. в Париж.

Въпреки че в официалното съобщение не се споменава конкретен разговор да е предвиден за енергийните проекти на Русия в Европа, германският канцлер ще се срещне с руския президент само няколко дни след официалното откриване на „Турски поток“ на територията на Турция. На събитието е поканен и българският премиер Бойко Борисов.

Миналият месец Путин обсъди по телефона с Меркел изграждането на газопровода „Северен поток-2“. След разговора лидерите на двете страни потвърдиха ангажимента си да подкрепят проекта.

Припомняме, на 21 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за бюджета за отбрана за фискалната 2020 г. в размер на 738 млрд. долара, който предвижда санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“. В документа се посочва, че причината за ограниченията е „защита на европейската енергийна сигурност“. Поради американските санкции швейцарската компания Allseas Group SA – корабът за полагане на тръби на „Северен поток 2".

Коментари: 0