Меркел подкрепи забрана на бурките

Германските власти вече готвят планове за определени рестрикции

Меркел подкрепи забрана на бурките

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обяви за забрана на бурките, съобщи ДПА. „Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това е юридически възможно”, заяви тя под бурните аплодисменти на около 1000 делегати на партията й консервативен Християндемократически съюз, която днес провежда своя конгрес.

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни, като добави, че не всеки бежанец може да остане.

Германският канцлер призова партията си да й помогне да се справи на изборите през септември догодина. Меркел предупреди да не се търсят „простите решения”, предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция че единствени те „представляват народа”.

Меркел обяви също, че големият наплив от около 1 млн. бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

Миналия месец холандските депутати гласуваха забрана на фереджетата в градския транспорт, образователните институции, болници и правителствени сгради. Нарушителите подлежат на глоби. Първата страна, която въведе забраната през 2011 г., беше Франция. Примерът й последваха редица други европейски държави, сред които Белгия, България и части от Швейцария.

Коментари: 0