Меркел потвърди, че е канцлер за последен път

Според анализатори тя е изтъргувала лидерството в партията си срещу запазване на държавното управление до 2021 г.

Меркел потвърди, че е канцлер за последен път

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди официално, че няма да се кандидатира за пети мандат. На пресконференция днес тя също така заяви, че няма да се кандидатира през декември за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от нея в продължение на 18 години.

„Този мандат е последният ми като канцлер“, каза тя, цитирана от германски медии. „Няма да се кандидатирам за депутат от ХДС и няма да търся никакви политически постове след приключването на мандата ми през 2021 г.“, добави 64-годишната Меркел.

Този ход идва след разочароващите представяния на регионалните избори в две от ключовите провинции на Германия – в Бавария преди две седмици и в Хесен вчера.

„Правителството загуби доверие“, каза Меркел на пресконференцията, като добави, че ще продължи да води страната, въпреки че няма да е лидер на партията, което ще даде шанс на друг представител на ХДС да набере достатъчно популярност до федералните избори през 2021 г.

Излизането от ръководството на партията се възприема от някои като ход, който има за цел да тушира желанието на някои от членовете на ХДС да отстранят преждевременно Меркел от канцлерския пост.

Според зам.-директора на изследователската компания Teneo Intelligence Карстен Никел, Меркел е изтъргувала ръководния пост в партията срещу запазване на канцлерския пост.
Коментари: 0