Мерките за сигурност във Франция ще струват 600 млн. евро

Атаките в Париж могат да навредят на икономическото възстановяване в Европа

Мерките за сигурност във Франция ще струват 600 млн. евро
152 ~ 2 мин. четене

Допълнителните разходи за сигурност въведени във Франция след терористичните атаки в Париж на петък 13-и ще струват на страната допълнителни 600 млн. евро от бюджета за 2016 г. Това съобщи френският министър на финансите Мишел Сапен днес.

Според него не може да се повишат данъцили или да се намалят бюджетите на други министерства. „Ето защо ние предполагаме, че на този етап от бюджетния дебат ще има влошаване на дефицита”, коментира той.

Очакваше се Франция да свие своя бюджетен дефицит през 2016-а година до 3,3% от БВП спрямо прогнозирания за настоящата година в размер на 3,8%, но във вторник премиерът Манюел Валс заяви, че тези фискални цели няма да бъдат изпълнени поради налагащите се допълнителни антитерористични разходи, предава БНР.

По-рано днес еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че той не вярва, че траекторията на бюджетния дефицит на Франция ще бъде "съществено модифицирана" от допълнителните разходи, които той оценява на по-малко от 0,05% от БВП на страната. Във вторник Московиси заяви, че Европейската комисия ще преразгледа бюджета на Франция за 2016-а година, когато вече се знае пълния размер на разходите, свързани с новите мерки за сигурност и ще отговори със "сърце и човечност".

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, френските антитерористични разходи следва да се ползват съсспециално третиране и те трябва да бъдат изключени от изчисленията за бюджетния дефицит на страната.

Терористичните атаки в Париж могат да навредят на икономическото възстановяване в Европа, което и без това вече е нестабилно поради забавяне на развиващите се икономики, заяви член на ЕЦБ Иняцио Виско.

Влиянието на атаките върху доверието е отрицателно и повишава нивото на несигурност в страната, добави Виско, който е и управител на Централната банка на Италия.

По думите му,това може да доведе до по-трудно поддържане на инвестициите, които са толкова необходими за икономическото оздравяване на Европа.

Подкрепи Economic.bg