Може да почиваме 25 дни от догодина

Депутатът Георги Кадиев внесе предложение за промяна в Кодекса на труда

Може да почиваме 25 дни от догодина
3641 ~ 1 мин. четене
Платеният отпуск да стане 25 дни. Такова предложение за промяна на Кодекса на труда е внесено от депутата Георги Кадиев днес. Това става ясно от личния му профил във Facebook.

Депутатът обясни, че в други държави тази практика вече се прилага. Сред тях са Дания, Финландия, Швеция, Франция, Австрия, Люксембург. В Русия и Великобритания пък годишният отпуск е 28 работни дни."Разбира се, тези допълнителни 5 дни не са безплатни. Това означава, че през останалите трябва да работим по-добре.", написа Кадиев. 

В предложението се посочва като несъстоятелно твърдението, че в България официалните празници са твърде много и те компенсират по-краткия срок на платения годишен отпуск на служителите. В повечето от гореизброените страни официалните празници са 8-10 дни в годината. 

Увеличението от 5 дни се обосновава с намаляването на стреса, превенцията на заболявания, предизвикани от него, и повишаване на качеството на живот. 

Годишно над 82 000 българи са засегнати от мозъчносъдови заболявания, а при смъртността от инсулт сме сред първите в света - 270 мъже и 265 жени на 100 000 души. Подобна е статистиката и за останалите заболявания, е записано в мотивите към законопроекта. 
Подкрепи Economic.bg