Метрото ще стига до лифта на Витоша

Игрище за крикет ще смени строителните борси на гара \"Пионер\"

Метрото ще стига до лифта на Витоша

Метрото да стигне до подстъпите на Витоша, като се съедини със Симеоновския лифт. С подобен проект през 2018 г. София ще стане достойна спортна столица, коментира главният архитект на столицата Петър Диков, цитиран от в. „Стандарт”. Двете съоръжения трябва да се срещнат при Бистришкото шосе. Предвижда се и още една метростанция на околовръстното, където ще има и голям подземен паркинг за 800 коли. "София е облагодетелствана от близостта с Витоша и е необходима връзка град-планина. Но ползата ще е голяма и за хората, които живеят в подвитошката яка, защото сега могат да стигнат до центъра единствено с колите си", смята Диков.

Проектът е все още на фаза изготвяне на идеен проект, но идеята е одобрена от експертния съвет към общинската архитектурна дирекция. За това продължение на метрото ще са необходими 40 млн. евро, като паркингът може да се изгради с публично-частно партньорство, а станциите на метрополитена с европари, пише още „Стандарт” в днещния си брой. Вчера главният архитект на София представи пред общинските съветници ключовите проекти в развитието на столицата. Освен третия метродиаметър и Сверената скоростна тангента, чийто строеж трябва да започне догодина, изготвят се планове и за довършване на Южната дъга, за западната част на околовръстното шосе, за реконструкцията на булевардите "Рожен", "Царица Йоанна" за Чепинското шосе и др.

Важен за София проект е и изграждането на релсовия път по "Цар Борис III". Там спирките ще са пригодени за скоростен трамвай, който ще се движи почти със скоростта на метрото.

Пълна промяна ще претърпи общинският културен център "Средец". След реконструкцията там ще има театрална зала, пространства за изложби и различни репетиционни зали. "Тази сграда в центъра на града ще стане чудесен център за изкуство, вместо за амбулантна търговия, както е сега", допълни Диков. "Много се радвам, че НКЖИ вече обяви търг за продажба на терена на гара "Пионер" в Борисовата градина и вече има заявен интерес", каза още главният архитект. Той е категоричен, че теренът е отреден за зелени площи и спорт. "Това е възможност да се премахне тази "язва", с която в средата на парка се продават тухли и цимент", допълни той. Възможно е на мястото да се направи игрище за крикет, за което трябва само зелена площ и маркиращи колчета.

Коментари: 0