МФ води разговори за поемането на нов външен дълг

Обмислят се различни варианти за набавянето на 4 и половина милиарда лева

МФ води разговори за поемането на нов външен дълг
76 ~ 2 мин. четене
Министерството на финансите води разговори за поемането на нов външен дълг, съобщава "Хоризонт", позовавайки се на свои източници. Обмислят се различни варианти за набавянето на 4 и половина милиарда лева, заложени в актуализацията на бюджета за тази година. Със сигурност новото задължение ще бъде комбинация от вътрешен и външен дълг.

Най-вероятно новият външен дълг ще бъде поет чрез синдикиран заем от няколко банки, тъй като подготовката на емисия облигации на външните пазари изисква повече време, а и вероятно чрез такава няма да бъде постигната най-добрата за страната ни цена.

Многократно експерти са изразявали мнение, че облигации, емитирани по Коледа, ще са сигнал за инвеститорите, че страната ни се нуждае спешно от пари, а това ще оскъпи заема. От Министерството предпочитат да не коментират имена на банки, тъй като не искат да повлияят на пазара. Освен това формално от там  все още нямат мандат да водят официални преговори с чужди финансови институции, тъй като актуализацията на бюджета не е факт. Утре тя ще бъде гласувана на първо четене в парламента.

Финансовият министър Владислав Горанов вече обясни пред специализиран седмичник, че вероятно 1 - 1,5 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез мостово финансиране от чужбина. Останалите средства ще бъдат набрани от вътрешния пазар, като емитирането на държавни ценни книжа се смята за най-бързия начин това да стане, допълва БНР.

До края на годината страната ни трябва да поеме нов дълг от 4,5 млрд. лева, като част от него ще обезпечи изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Останалите пари са необходими, за да се покрие бюджетният дефицит до 31-ви декември, както и да има осигурен ресурс за ликвидна подкрепа, ако това е необходимо.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg