Microsoft e на крачка да изпревари Apple

Облачният бизнес на гиганта от Редмънд продължава да расте бързо, вдигайки цената на акциите до рекордни нива

Microsoft e на крачка да изпревари Apple

Снимка: Twenty20

616 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Скокът в акциите на Microsoft Corp почти не се отдава на Apple Inc като най-ценната компания в света в сряда, ден преди производителят на iPhone да отчете своите тримесечни резултати.

Подхранвани от силния тримесечен растеж в бизнеса с облачни изчисления Azure, вчера акциите на Microsoft скочиха с 4.2% до рекордните 323.17 долара, повишавайки пазарната капитализация на производителя на софтуер до 2.43 трлн. долара. Това е съвсем малко под оценката на Apple, най-голямата компания по пазарна капитализация, която сега е оценена на 2.46 трлн. долара според данните на Reitiv.

Акциите на Apple се понижиха с 0.3% вчера, преди тримесечния  отчет, който трябва да бъде представен след края на борсовата търговия днес. Инвеститорите са съсредоточени върху това как глобалната криза във веригата на доставки оспорва способността на компанията да отговори на търсенето на своите iPhone.

Акциите на Microsoft се повишиха с 45% тази година, като търсенето на облачни услуги, предизвикано от пандемията, стимулира продажбите. Акциите на Apple се покачиха с 12%.

Пазарната капитализация на Apple изпревари тази на Microsoft през 2010 г., след като iPhone я направи водещата в света компания за потребителски технологии. Двете фирми се редуваха на върха през последните години, като Apple държи титлата от средата на 2020 г.

В доклада си късно във вторник Microsoft прогнозира силен край на календарната година благодарение на процъфтяващия си облачен бизнес, но предупреди, че проблемите във веригата на доставки ще продължат да засягат ключови звена, като тези, които произвеждат лаптопи Surface и конзоли за игри Xbox.

Анализаторите средно очакват Apple да отчете увеличение на приходите си за септември с 31% до 84.8 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 1.24 долара.

Подкрепи Economic.bg