Милен Велчев: Сега е идеалният момент за теглене на дълг срещу кризата

Според бившия финансов министър след 6 месеца ситуацията вероятно ще е по-лоша, а държавата трябва да действа бързо

Милен Велчев: Сега е идеалният момент за теглене на дълг срещу кризата
12554 ~ 2 мин. четене

Макар че статистиката все още не го е показала, нямам  никакви съмнения, че рецесията не е на прага ни, а вече е в дома ни. Единствените два въпроса са колко дълбока ще е тя и колко продължителна. Това заяви в интервю за „24 часа“ Милен Велчев, министър на финансите в правителството „Сакскобургготски“. Според него държавата трябва да използва всички налични резерви, за да се противопостави на икономическите последици от мерките срещу коронавируса.

„Приоритет трябва да имат мерките за запазване на работните места. Развитието на кризата в икономическото  ѝ направление е все още непредсказуемо. Това може да наложи нови мерки, но засега не съм готов да се ангажирам“, каза Велчев.

Според него трябва да се използват парите от фискалния резерв. „Фискалният резерв е доста висок, но при продължителна и дълбока криза той може да бъде изчерпан. Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на неговото изчерпване, но да е готова и за още по-лош сценарий и да мисли своевременно за попълването на тези резерви. Поемането на нов дълг е една очевидна мярка, особено при днешните ниски лихви“, смята бившият финансов министър.

Той също така е на мнение, че държавният бюджет в приходната му част трябва да бъде актуализиран, независимо от действията на управляващите. „Що се отнася до емитиране на дълг, сега може би не е най-добрият момент за това, но е много вероятно да е много по-добър, отколкото след 6 месеца, когато част от фискалния резерв ще е изчерпана“, смята той.

По отношение на обявения от правителството пакет от мерки – поемане на 60% от разходите за заплати в някои браншове, както и отпускането на 500 млн. лв. през Българската банка за развитие, Милен Велчев смята, че „това е по-добре от нищо“. „Но съм силно скептичен по въпроса доколко това ще помогне. Има смисъл аргументът, че трябва да видим колко дълбока е кризата, преди да формулираме мащаба на мерките. Но същевременно с изчакване рискуваме да изтървем влака и да не успеем да спасим толкова работни места, колкото можем да спасим, ако действаме бързо“, смята той.

Коментари: 0