Саудитска Арабия спечели контрол над петролния пазар

Ценовата война на петролния пазар може и да не приключи в следващите две години

Саудитска Арабия спечели контрол над петролния пазар

Снимка: БТА

2585 ~ 4 мин. четене

Когато Саудитска Арабия, фактически лидер и най-влиятелен член на ОПЕК, реши да приеме нова политика за максимално увеличаване на нивата на производство и да наруши стратегическото си партньорство с Русия, цените на петрола се сринаха. Те регистрираха най-големия дневен и седмичен спад от началото на войната в Персийския залив през 1991 г.

По-важното обаче е, че новата политика промени глобалните петролни пазари, като даде дългосрочно предимство на Саудитска Арабия. Този ход бележи голяма промяна за кралството, което през последните години се опита да управлява световните петролни пазари чрез промяна на нивата на добивите, като същевременно се стараеше да запази трудното сътрудничество с Русия.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман сега реши да започне дългосрочна политика, която не само запазва, но и в крайна сметка увеличава пазарния дял на кралството. Това обаче може да е краят на ОПЕК като обединена функционираща организация.

Решението на Саудитска Арабия е доста непопулярно за повечето страни износители на петрол, международните енергийни компании и американските шистови производители, тъй като сривът на цените ще намали драстично приходите им и в някои случаи ще ги принуди да фалират.

Има обаче няколко причини кралството точно сега да предприеме този агресивен подход, като по всичко изглежда, че може да си го позволи.

Първо, успешните саудитски монарси признаха стратегическото значение на резервния производствен капацитет за управление на световните пазари, тъй като той осигурява жизненоважната способност на световния пазар на петрол да реагира на внезапни кризи, които застрашават свободния поток на доставките на петрол.

Saudi Aramco, огромната държавна петролна и газова компания, похарчи над 35 млрд. долара от 2012 г. до сега за поддържане на добив от 12 млн. барела на ден, с резервен капацитет от 1.5-2 млн. барела. И точно този капацитет ще разкрият саудитците през следващите няколко седмици. Очаква се компанията да изпомпва зашеметяващите 12 млн. барела на ден до 1 април 2020 г., като износът ще достигне между 9.5 и 10 млн. барела дневно.

На 1 април или малко след това Саудитска Арабия най-вероятно ще надмине Русия, за да стане вторият най-голям производител в света. Но тази война с цените на петрола няма да приключи, докато Саудитска Арабия не отнеме на САЩ световната корона в производството, което би трябвало да се случи в рамките на следващите две години.

Никоя друга страна, освен Саудитска Арабия, включително Русия, не е имала политическата и финансова воля да инвестира толкова много в производствения си капацитет. Това осигурява на саудитците средства да се справят сами и да внесат непреодолим хаос при конкурентите си по целия свят. За да се подчертае този коз, миналата седмица беше издадена нова директива от енергийния министър на кралството принц Абдулазиз бин Салман, за да увеличи устойчивия производствен капацитет на Saudi Aramco до 13 млн. барела на ден за около 24 месеца.

От перспективата на Саудитска Арабия по-ниските цени на петрола са управляеми за следващото десетилетие. Според изпълнителния директор на държавната петролна компания Амин Насер „с две думи, Saudi Aramco може да поддържа тази ниска цена дълго време“.

Не трябва да забравяме, че саудитският петрол е и най-евтиният за производство (ниски брутни данъци, капиталови разходи, разходи за транспорт) в света - 8.98 долара за барел, според проспекта за IPO на Aramco от миналата година. За сравнение, производството на американският шистов нефт струва 23.35 долара за барел, докато руското производство струва средно 19.21 долара за барел, според Администрацията за енергийна информация. Всъщност, с новите технологии за сондиране, саудитските производствени разходи са намалели още повече в някои находища, като например на най-голямото в света офшорно нефтено находище - Shaybah.

Второ, саудитците имат над 500 млрд. долара нетни чуждестранни активи, така че публичните им финанси са защитени от внезапен спад в приходите от продажби на петрол.

Новата саудитска политика предполага, че устойчивите по-ниски цени ще им помогнат да запазят и с времето да увеличат пазарния си дял в условията на бума на производството на шистов нефт в САЩ. Шистовият петрол е скъп за извличане, така че по-ниските цени средно между 20 и 25 долара за лекия американски петрол на борсата ще означават, че някои важни американски производители ще намерят своите бизнес модели несъвместими скоро и напълно несъстоятелни в дългосрочен план.

Саудитска Арабия държи около 25% от световните запаси от петрол, около 70% от световния резервен производствен капацитет и е най-големият износител на суров петрол, много пред всички останали.

Би било голяма грешка да се съмнявате в политическата решимост на сегашното саудитско ръководство, за да видите тази нова политика. Саудитска Арабия създаде нов пазар на петрол с нови основи. Производителите на петрол, които не са разбрали тази тектонска промяна и не са успели да се адаптират към тази нова реалност, ще страдат и ще бъдат оставени след себе си.

Статията е преведена от CNN, като нейният автор - Науаф Обаид е бивш съветник на правителството на Саудитска Арабия от 2002 до 2015 г., автор на книгата „Провалът на мюсюлманското братство в арабския свят“.

Коментари: 0