Защо милионерите се тревожат, че оставят твърде много пари на децата си?

Уорън Бъфет и Даниел Крейг са само едни от многото притеснени богаташи

Защо милионерите се тревожат, че оставят твърде много пари на децата си?

Снимка: Twenty20

1296 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Богатите знаменитости като Даниел Крейг, предприемачите Уорън Бъфет и Кевин О’Лиъри не са единствените, които се притесняват, че може да оставят твърде голямо наследство на децата си. Изглежда странно, но е факт, който се потвърждава от проведено изследване от The Motley Fool. В него са се включили около 2000 души с активи за над 1 млн. долара, като близо две трети от тях (67%) споделят въпросната тревога, пише CNBC.

Опасенията им са свързани с последиците за децата им от големите суми, които ще получат наготово. По-голяма част от анкетираните смятат, че парите може да бъдат „използвани безотговорно“ или че ще направят наследниците им по-мързеливи.

„Ясно е, че хората с висока нетна стойност на активите си са загрижени за ефектите от завещаването на твърде голямо наследство“, коментира анализаторът от Motley Fool Джак Капорал пред CNBC Make It.

Те са наясно и активно обмислят завещание с условия, така че да стимулират наследниците си да възприемат ценности, които смятат за важни – като например упорита работа, справяне в училище и намиране на добър път за кариера.“

Около 85% от анкетираните, които е трябвало да покрият определени условия, за да получат собственото си наследство, смятат, че е възможно да оставят след себе си твърде много пари. Около 84% от респондентите, получили наследство между 500 хил. и 1 млн. долара, са на същото мнение.

„Резултатите и отговорите им определено са ръководени от техния собствен опит, което е интересно. Те смятат, че това са съвсем основателни причини за притеснение, изхождайки от позицията си на хора, наследили огромно богатство“, коментира Капорал.

Въпреки притесненията им 60% от анкетираните са съгласни, че е „много важно“ да оставят средства на децата си. Приблизително 34% планират да завещаят над 50% от активите си на своите наследници.

Подкрепи Economic.bg