\"Мини Марица Изток\" купува багери за 26 млн. евро

Те ще заработят до 3 години

\

Снимка: МЕ

"Инвестициите в технологично оборудване в "Мини Марица-изток" ЕАД (ММИ) ще гарантират сигурността на енергийните доставки. Най-голямото въгледобивно дружество в страната ще увеличи производителността си". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на подписването на договори за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера от типа SRs 2000 и SRs 200 в „Мини Марица-Изток“ ЕАД. По думите на енергийния министър договор за багер с такива параметри не е подписван от 1989а година. 

"За правителството е много важно минната индустрия, като гръбнак на енергийния отрасъл за страната, да е обезпечена", каза още Петкова. След разплащането между Националната електрическа компания и двете американски топлоелектрически компании, преодоляхме проблема с междуфирмената задлъжнялост в сектора. В допълнение и общините, на чиято територия се извършва концесионната дейност, получиха забавени от 2012 година плащания. 

Общините Раднево, Симеоновград, Тополовград и Гълъбово получиха общо над 20 млн. лв. Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов подчерта, че ММИ в момента са финансово обезпечени и могат да извършват инвестиционната и ремонтната си дейност. 

Проектирането, разработването и въвеждането в експлоатация на двата нови роторни багера SRs 2000 и SRs 200 е на стойност 26 млн. евро без ДДС. Половината от тази сума е осигурена от Международния фонд „Козлодуй“, а другата половина са собствени средства на дружеството. 

Багерът SRs 2000 ще работи по разкривка. Неговата производителност е около 6000 куб. м. на час, а на SRs 200 – 1000 куб. м. на час. 

Изпълнител по проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и „Българска енергетика“ АД, избран чрез тръжна процедура по правилата на ЕБВР, която е администратор на средствата от фонда. До момента консорциумът е извършил рехабилитация на пет багера в ММИ. 

Договорът предвижда въвеждането в експлоатация на двата нови багера в срок до 3 години. 

Коментари: 0