Минимум месец ще е нужен за избор на концесионер на Летище София

Днес бяха отворени офертите за концесията на аеропорта

Минимум месец ще е нужен за избор на концесионер на Летище София
1196 ~ 1 мин. четене
Минимум месец ще е нужен, за да се избере бъдещия концесионер на Летище София. Днес в Транспортното министерство бяха отворени офертите на всички кандидати, подали документи за участие в процедурата. Над 4 часа бяха нужни на комисията да изчете обвързващите предложение на петте консорциума. 

По думите на транспортния министър Росен Желязков няма конкретен срок, в който комисията да се произнесе кой ще бъде бъдещия концесионер.

„Предстои един нелек, но много отговорен процес по оценяването на предложенията. Оценката е комплексна и в момента имаме яснота за компонентите за 55 точки. Голямо значение ще имат и останалите 45 точки от тежестта на предложенията, свързани с развитието на летището, бизнес модела, бизнес плана и инфраструктурата“, коментира пред журналисти Желязков. 

След отварянето на офертите стана ясно, че предложенията на компаниите за годишно концесионно възнаграждение варират от 19.9 до 32.8 млн. евро. Операторите, кандидати за концесионери на летището, са Manchester Airports Group, Fraport, Aéroports de Paris Group, Софкънект с водещ член Meridiam и летище Копенхаген.

„Призовавам да не се спекулира с предположения за класиране и победители – отварянето на офертите не може да даде обективен отговор на това как ще изглежда класирането“, обясни Росен Желязков. 

Припомняме, че първоначално концесионерът трябва да плати на държавата 550 млн. лв. без ДДС. По думите на Желязков парите ще влязат в бюджета и оттам ще се преразпределят и ще се реши дали да се дадат пари на БДЖ, с които железницата да покрие дълга си към държавата.

Коментари: 0