Министерство на туризма предложи нова мярка за туристическия сектор

Туристическият бранш не е съгласен с предложените условия, по които да се отпуска помощта

Министерство на туризма предложи нова мярка за туристическия сектор

Снимка: Миистерство на туризма

832 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес проведоха среща с министъра на туризма Стела Балтова относно разработване на схема за държавна помощ, с която браншът да бъде подпомогнат. В актуализацията на бюджета бяха заложени 30 млн. лв. в подкрепа на туристическия бизнес, а желанието на ресорното ведомство е мярката да бъде разработена възможно най-бързо, за да се стигне и до нотификация на Европейската комисия (ЕК). До консенсус обаче не се стигна, защото от бизнеса смятат мярката за крайно недостатъчна. 

Ресорното ведомство предложи финансовата помощ за предприятия със спад в оборота над 30 на сто, спрямо оборота си от 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 хил. лв. Допустими кандидати ще са работещите в отрасъла микро, малки и средни предприятия. Средствата ще се разпределят на пропорционален принцип, информира министър Балтова.

По информация на БТА представителите на бизнеса, взели участие в срещата, не са доволни от предложението на ресорното ведомство. Според фирмите 30% спад в оборота и подкрепа „до 30 хил. лв.“ означават фалит.

Предложената компенсация е меко казано смехотворна, защото разбрахме, че има 30 млн. лева, които са отделени за нашия бранш, които да бъдат предоставени като компенсации за бизнеса чрез специална програма. Разделени на 50 000 фирми, са средно по 600 лева“, коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

Браншът остава в стачна готовност и още веднъж заяви, че иска да отпаднат ограниченията за капацитет и работно време за заведенията.

Предстои нова среща на бизнеса, с участието на министрите на туризма и на здравеопазването, която трябва да се проведе в четвъртък.

Подкрепи Economic.bg