Миньор от Танзания стана милионер за ден

Той е открил най-голямата находка на танзанит в страната

Миньор от Танзания стана милионер за ден

Снимка: Министерство на мините на Танзания

7270 ~ 2 мин. четене
Дребен миньор от Танзания се превърна в милионер за една нощ, след като продаде два камъка танзанит - най-голямата находка в страната, предава BBC.

Саниниу Лайзер спечели 2.4 млн. британски лири (3.4 млн. долара) от министерството за минно дело на страната за скъпоценните камъни, които тежат общо 15 кг.

"Утре ще има голямо парти", заяви пред изданието Лайзер, баща на повече от 30 деца.

Танзанитът се среща само в Северна Танзания и се използва за направата на орнаменти. Това е един от най-редките скъпоценни камъни на земята и местен геолог смята, че доставката му може да бъде напълно изчерпана в рамките на следващите 20 години.

Привлекателността на скъпоценния камък се състои в разнообразието му оттенъци, включително зелено, червено, лилаво и синьо.

Стойността му се определя от рядкостта - колкото по-фин е цветът или яркостта, толкова по-висока е цената.

Лайзер изкопал камъните с тегло 9.2 кг и 5.8 кг миналата седмица, но ги продал вчера по време на търговско събитие в северния регион Маняра. Досега най-големият добит камък танзанит тежеше 3.3 кг.

Президентът Джон Магуфули лично поздравил Лайзер за находката по телефона. "Това е ползата от дребните миньори и това доказва, че Танзания е богата", казал президентът.

Магуфули дойде на власт през 2015 г., обещавайки да защити интереса на нацията в минния сектор и да увеличи приходите на правителството от минно дело.

52-годишният Лайзер, който има четири жени, каза, че ще заколи една от кравите си, за да отпразнува. Той също така планира да инвестира в своята общност в квартал Симанджиро в Маняра.

"Искам да построя търговски център и училище. Искам да построя това училище в близост до дома си. Тук има много бедни хора, които не могат да си позволят да изпратят децата си на училище." "Не съм образован, но ми харесва нещата да вървят по професионален начин. Затова бих искал децата ми да ръководят бизнеса професионално", казва още той.

Миньорът заяви, че богатството няма да промени начина му на живот и че планира да продължи да се грижи за 2000-те си крави. 

Някои дребни миньори като Лайзер придобиват държавни лицензи за търсене на танзанит, но незаконният добив е разпространен, особено в близост до мини, собственост на големи компании.

През 2017 г. президентът Магуфули заповяда на военните да построят 24-километрова стена по периметъра около рудника на Мерелани в Маняра, за който се смята, че е единственият източник на танзанит в света.

Година по-късно, правителството отчете увеличение на приходите в минния сектор и приписва покачването на изграждането на стената, допълва BBC.
Подкрепи Economic.bg