Миньори: Има опасност за енергийната сигурност

Централите от \"Марица-изток\" дължат близо 370 милиона лева на мините

Миньори: Има опасност за енергийната сигурност
124 ~ 1 мин. четене
Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев пред БНР. Според него възможно е точно преди есенно-зимния сезон, "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса. 

В момента четирите централи от комплекса "Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините. Същевременно дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева. Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система, обяви Генчо Генчев.

От синдиката посочиха, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен ще излязат на протест.

Като възможност за решаване на част от проблемите в "Мини Марица-изток" от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взима не повече от 50 % като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката. Това заяви за "Хоризонт" председателят на камарата Лъчезар Цоцорков. "Няма как да няма промени, докато не се преструктурира пазарно-енергийната система на страната и в това отношение не прави изключение и "Марица-изток". Държавата продължава да си взема 70 % печалба като дивидент. А това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми", коментира той.

В днешния ден на миньора от камарата отчитат намаляване на инцидентите в мините, 10 % увеличение на добива на полезни изкопаеми и 15 % ръст на производителността на труда.

Подкрепи Economic.bg