Мишел Барние опроверга, че Лондон и Брюксел са се споразумели

Той коментира, че се надява срещата на върха на ЕС в средата на декември да може да обяви постигнато споразумение

Мишел Барние опроверга, че Лондон и Брюксел са се споразумели

Снимка: БТА

Мишел Барние, главният преговарящ по Brexit от името на Европейския съюз, опроверга информацията в медиите, че Лондон и Брюксел са се споразумели предварително за сума от около 50 млрд. евро, която Лондон дължи на ЕС за "развода", пише БТА.

Същевременно обаче той изрази надежда, че ще бъде постигнато финансово споразумение с Великобритания преди срещата на върха на Евросъюза в средата на декември. Барние коментира, че се надява на срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември да може да обяви, че е постигнато споразумение.

Той допълни, че постигането на такава договореност с Лондон би означавала, „че сме направили много важна стъпка в нашите отношения”. Пред агенция Reuters Барние уточни, че все още се работи по споразумението. Той трябва да се срещне с британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 4 декември.

По-рано британските медии The Telegraph и BBC, позовавайки се на собствени източници, писаха, че екипите от Лондон и Брюксел са постигнали споразумение по т.нар. законопроект за Brexit и че в рамките на това споразумение Великобритания ще плати на ЕС около 50 млрд. евро.

Коментари: 0