15 млн. души по света говорят български език

Има нов импулс за ребългаризация, твърди доц. Ана Кочева от БАН

15 млн. души по света говорят български език

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, 15 млн. души по света го говорят. Това заяви доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН пред Радио „Фокус“.

Кочева е създала от нея карта на българоезичните по света, по думите й броят на българските училища също се увеличава бързо.

„Българските училища навсякъде по света се създават и множат в много бърза прогресия. Дали ще са под формата на неделни или някаква друга – няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребългаризация“, обясни тя.  

„Там, където има смесени бракове, ситуацията с българския език е много по-сложна, защото в семейства, в които майката е българка, езикът като че ли се поддържа по-добре. Там, където ситуацията е обратна, той се губи много по-бързо“, добави доц. Кочева.

Тя подчерта, че има много и различни причини за нееднаквото разпространение на българския по света, които трябва да се отчитат отделно за всяка страна, в която са се преселили наши сънародници. Изследователката допълни, че в езика ни се наблюдава и възраждане на диалектите и интереса към тях.

Коментари: 0