60 млн. лв. повече приходи от продажбата на по-скъпите винетки

До дни става ясно, дали ВАС ще отмени увеличаването на винетните стикери

60 млн. лв. повече приходи от продажбата на по-скъпите винетки

201 298 244 лв. е събрала държавата от продажбата на винетни стикери за първото тримесечие на 2016 г. Това става ясно от писмения отговор на регионалния министър Лиляна Павлова до Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, публикуван на страницата на НС.

Сумата е с 60 млн. лв. повече спрямо 2015 година. Това се дължи на сериозното поскъпване на годишната винетка, която до миналата година беше 67 лв., а от тази е 97 лв. Продадените за първите три месеца на годината винетни стикери са 2 176 482, което прави с 45 000 повече от 2015 година.

Министър Павлова посочва, че на база тези данни може да се дефинира тенденция, че водачите на автомобили имат практика да закупуват нова годишна винетка още в края на месец януари с цел планиране на разходите през годината и заплащането в срок на винетните такси.

Единствено при годишните винетки се забелязва спад на продажбите – те са по-малко с 10 000 спрямо миналата година. 17 000 повече винетки са получили шофьори по линия на Дирекция “Социално подпомагане”. От 62 000 на 86 000 се е увеличила продажбата на месечни винетни стикери за периода януари-март.

Лиляна Павлова отбелязва, че събраните повече приходи от винетни стикери е позволило на правителството да отпусне допълнително средства за реконструкция на пътища в Северозападна България. Предстои до броени дни да стане ясно, дали ВАС ще отмени увеличаването на винетките.

Миналата седмица и Върховната административна прокуратура обяви, че поскъпването на стикерите е незаконосъобразно. От Агенция “Пътна инфраструктура” обаче твърдят, че са били спазени всички нормативни изисквания по предвижване на решението за новите цени на винетките.

Коментари: 0