1 млн. недоволни румънци ще се изправят срещу правителството

Граждани от всички краища на страната и чужбина подготвят най-мащабния протест до момента

1 млн. недоволни румънци ще се изправят срещу правителството
3722 ~ 2 мин. четене

На тринадесетия ден на протести срещу правителството в Румъния се очаква в центъра на Букурещ да се съберат 1 милион недоволни граждани. Очакванията за протеста срещу социалдемократическото правителство са съобщени от организаторите във Facebook, съобщава информационният сайт Зиаре.

Ще участват хора от цялата страна, дори и от чужбина. Планиран е и флашмоб срещу политическата класа. „Поканете приятелите си и хайде в неделя да сътворим история! Над един милион души в Букурещ!“, гласи обявата във Facebook.

Участниците в протеста са поканени да носят със себе си червени, жълти или сини материали, за да може протестиращите да направят най-големия човешки трикольор.

В събота вечер, въпреки студеното време, хиляди румънци отново излязоха на протести с настояване за оставка на правителството, на което вече нямат доверие след опита да декриминализира някои корупционни деяния.

Синоптиците в Румъния предупредиха за изключително студено време до вторник. Максималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 3 градуса, а минималните ще паднат до минус 20 на места. При температура в Букурещ минус 2 градуса, пред сградата на правителството вече са се събрали протестиращи.

Най-малкият от тях е седеммесечният Валтер, съобщава Аджерпрес. Родителите му са го довели на поредния „урок по гражданско образование“, както и миналия уикенд. „Не можем да дойдем с него вечерта. Затова идваме сега. Идваме за неговото бъдеще на първо място, за да живее в една честна Румъния, и за нашето настояще“, казва таткото на Валтер.

Хора носят на Площада на победата топъл чай, вода, безалкохолни напитки, плодове. „Възрастта не ми позволява да дойда вечерта. Но съм съгласен с протеста и реших да помогна. Донесох сок, вода, ябълки“, заяви 63-годишен пенсионер пред Аджерпрес.       

Подкрепи Economic.bg